Om Lille Alpakka
Lille Alpakka er et småbruk i Hallingdal, den har vært i familiens eie siden 1700-tallet og nå nyter det fantastiske dyret hverdagen her.​
Våre lille familie ønsker å nyte hverdagens gleder med et vakkert majestetisk dyr som også gjør nytten ved å beite ned kulturlandskapet på gården. Vi har kjøpt noen av de beste dyrene på markedet. Målet vårt er å etablere en liten, rolig og behersket flokk, som skal produsere masse fiber (ull) som kommer til å varme mang en kropp. I tillegg ønsker vi å være med å ta hele den norske alpakkaindustrien fremover, så flere får øynene opp for dette herlige dyret.
​
Vi holder til i Rukkedalen, Nesbyen. På en fjellskrent i vakre Hallingdal. Her bor vi, Aleksander, Pauline, Wilhelm (10) Lilly (7) og Alva (4) Dypedokk. Etter mange år i bystress har vi valgt å flytte til Dypedokk, som er et småbruk Aleksander har vokst opp på.
I 2011 fikk vi øynene opp for alpakka. Pauline kommenterte dem da vi kjørte forbi en alpakkagård. Litt forsiktig googling førte til gårdsbesøk, som førte til fiber og Camel Dynamics-kurs, konsumering av mange bøker om alpakka, tilslutt bestemte vi oss for å kjøpe alpakka.
Dypedokk ble ryddet på 1700-tallet, og har vært i familien siden. Frem til 1995 var det dyr på gården, men så var det kroken på døra frem til i dag. Ett av problemene var at mye av lammene ble drept av gaupe, da området vi bor i har mye av dette. Vi ønsket oss dyr som ikke trengte mye stell, måtte melkes, eller rømte ved første mulighet. I tillegg så er de robuste flokkdyr som er vant til å være på utkikk og beskytte seg mot pumaen i Andesfjellene. De største kan bli like høye som en voksen mann og 100 kilo tunge. De kan sparke og spytte når de blir truet, dette er noe de sjelden eller aldri gjør mot mennesker med vilje. Det er ikke rapportert om alpakkaer som er tatt av gaupe i Norden så langt såvidt oss bekjent. Saueeiere har gikk gode tilbakemeldinger på mindre lammetap, hvor alpakkahingster har gått sammen med saueflokken.
Alpakkaen passet profilen for vårt lille småbruk perfekt! Dette er et prosjekt vi ønsker å holde som en seriøs hobby ved siden av våre faste jobber. Den 28 oktober 2013 stod de på tunet!
​
​
Hvorfor alpakka?
​
-
Et svært godt beitedyr. Den har myke «poter» som ikke tråkker opp beitet. Et fint alternativ til å kjempe mot vegetasjon med ryddesag.
-
Den lager «toaletter», dvs at de gjør fra seg på utvalgte steder. Dette gjør dem mindre utsatt for parasitter. Gjør også oppsamling av avføringa til en lettere jobb. Man kan også harve møkka ned i jorda f.eks.
-
Den er en svært effektiv drøvtygger, 1-2 kg høy holder per dyr per dag, avhengig av drektighet og lignende.
-
Ulike dyr har hver sin sjarm. En skorpion har kanskje ikke den beste, det mener vi derimot alpakkaen har. Den er lekende, nysgjerrig, rolig og veldig vakker. Den blir ofte brukt som terapidyr i dyre-assisterte intervensjoner eller på besøksgårder.
Fiberen
-
Fiberens egenskaper er helt spesielle, det blir sagt at den er 7 ganger varmere enn saueull. Den har egenskaper den deler med isbjørnen og reinen, det er at den er hul. Dette gjør fiberen lett og varmeisolerende, men samtidig sval og luftig i varmen.
-
Den er myk eller mykere enn den beste saueull. Den inneholder heller ikke lanolin, så den er perfekt for allergikere.
-
Finnes i 22 ulike farger, med nyanser imellom fargene. Dette gjør at man faktisk kan få masse ulike farger på fiberen uten å måtte farge noe som helst.
Fiber fra avlshingsten vår, Bozedown Tradition.
Fra våren 2015 vil vi, i samarbeid med 5 andre Norske gårder tilby klipping og videreutvikling av fiberen fra Norske gårder. Med dette har vi et tilbud for alle som lurer på «Men hva kan vi gjøre med ulla?» Følg med på facebooksidene til «Alpakkasentralen» for løpende informasjon.
Dag-fødsler
-
Gjennom tusenvis av år i Andesfjellene, med varme dager og iskalde netter har alpakkaen vendt seg til å føde på dagtid. Vi opplever svært sjelden natt-fødsler, hovedparten av fødslene skjer mellom 09-15. De fleste saue-eierne kan nok skrive under på at lammingen er en utmattende tid, med våkenetter og konstante fødsler døgnet rundt. Vi sover ganske så godt om natten.
Økonomisk investering.
-
Alpakkaen er blitt et populært dyr, etterspørselen tror vi kommer til å være høy lenge så videresalg av livdyr er noe vi tror vil være en bi-inntekt lenge.
-
Fiberen er et prima produkt, hvor mye egeninnsats man vil legge i å foredle denne har mye å si for hva man «får tilbake» økonomisk.
-
Billige i drift. (Trenger lite stell i forhold til de fleste husdyr), ikke behov for dyre fjøs og trenger ikke mere enn ca 1-2 kg høy om dagen.
Proteinrikt og kolesterolfattig kjøtt
-
Alpakkaen har faktisk svært proteinrikt og kolesterolfattig kjøtt med god smak. I Sør-Amerika er det like vanlig å spise som lam, mens dette er lite utbredt i Europa da det finnes det for få dyr her. Alpakkaen får kun ett avkom i året, hvorav kun halvparten jenter. Så man vil heller ikke få en «inflasjon» av dyr på en god stund. Men, en gang i fremtiden vil man kunne både ha et dyr som leverer både god ull og sunt, godt kjøtt.